Identifikačné karty možno využiť pre bezhotovostné platby v stravovacích zariadeniach. Platobný systém možno využiť pre závodné stravovanie alebo reštauračné a hotelové služby. Pomocou softvérových komponentov možno zabezpečiť zrážkový spôsob účtovania stravy.
Stravovací systém môže obsahovať nasledovné technické komponenty:
- objednávacie čítacie jednotky,
- vydávacie čítacie jednotky,
- klávesnicové čítacie jednotky pre POS pokladne v bezobjednávkovom režime.
V stravovacom systéme sa definuje kalkulačný vzorec s dotačnými pravidlami a konečná cena stravnej jednotky. Na túto cenu sa aplikujú zľavy a dotácie podľa stravovacieho modelu. Každý stravník má konto, na ktorom sa realizujú všetky finančné operácie. Konto stravníka sa napĺňa vkladom na konto, alebo debetná hodnota konta je krytá pôžičkou od zamestnávateľa. Stravník, ktorý nemá poskytnutú pôžičku, môže čerpať z konta do nulovej hodnoty konta. Stravník, ktorý má poskytnutú pôžičku, môže čerpať z konta, pokým zápornú hodnotu konta kryje pôžička. Zúčtovanie sa realizuje mesačne, formou zrážky do mzdového systému.
Pri objednávkovom systéme sa jedlo objednáva na čítacích jednotkách, alebo na intranetovej stránke. Stravník si priložením identifikačnej karty otvorí svoje konto a pomocou číselnej klávesnice objedná z jedálneho lístka. Stravu možno objednať na 30 dní dopredu a na každý deň môže byť ponuka až 16 jedál. Výdaj objednaných jedál prebieha pri výdajných čítacích jednotkách alebo cez POS pokladňu, kde možno doplniť položky z doplnkového sortimentu. Po priložení identifikačnej karty k čítacej jednotke sa na displeji pre obsluhu zobrazí názov objednaného jedla. Obsluha po vydaní jedla potvrdí výdaj tlačidlom a čítacia jednotka zobrazí zostatok jedál.
Programové vybavenie umožňuje:
- rozlišovať ceny podľa príslušnosti stravníka k stredisku alebo firme,
- diferencovať počet a hodnotu pridelovaných dotácií podľa druhu prevádzky - počtu zmien,
- interaktívne zostavovanie jedálneho lístka na ľubovolný počet dní dopredu s možnosťou kontroly opakovaného použitia daného jedla,
- voľbou rôznych druhov jedál pre jeden deň (raňajky, obedy, večere) s voliteľným počtom variantov,
- vytvárať databázu používaných jedál rozdelených do zvoleného počtu chodov (mäsové jedlá, prílohy, polievky, .),
- evidovanie objednávok pri hromadných odberoch (športovci, návštevy,.),
- určenie maximálneho počtu pre objednávanie jednotlivých jedál,
- určenie rôznych cien pre každé jedlo tak, že stravník platí to, čo si objednal,
- vydávanie kariet na úrovni ochrany ako pri vydávaní "ceniny",
- vykonávať uzávierky zostáv účtov stravníkov pre mzdovú učtáreň,
- evidovať počet objednaných jedál za sledované obdobie (deň, týždeň,.),
- napojenie na programové vybavenie Riadenie kuchyne a bufetov.